Krestina Õun
KRESTINA ÕUN
Restoran Tchaikovsky

Krestina Õun
Läksin kokaks õppima mõttega, et naine peab oskama süüa teha, aga siis hakkas söögitegemine rohkem meeldima, kui plaanis oli. Olen töötanud restoranis Tchaikovsky ühe aasta ja selle ajaga mõistnud, et selle tööta enam ei saa. See on raske, huvitav, aga kasvatab samas ka iseloomu. Mulle meeldivad kööginaljad, meie žargoon ja ma naudin köögimeeskonna liikmeks olemist väga – oleme üks tervik ja üksteisest sõltuvad.

Minu jõululaualt ei puudu kunagi sült, sealiha, hapukapsas ega piparkoogid.

Tchaikovsky
Luikede järv toidulaual, Vene ja Prantsuse köögi sümfoonia, Eesti paremuselt teine fine dining restoran – see on tunnustus, mida Tchaikovsky väärib. Menüü, teenindus ning noobel sisustus on nagu sümfoonia hästi kokku kõlavad erinevad osad. Toidustiil järgib klassikalist Vene kööki Prantsuse tehnoloogiaid kasutades. Just nii nagu Pjotr Tšaikovski eluajal Venemaal tsaari õukonnas. Peakokk Vladislav Djatšuk väärtustab kõrgelt tööd noorkokkadega.
www.tchaikovsky.ee

24.12
Mõnus toffee-terriin vaarikasorbetiga

neljale

Biskviit

2 muna
80 g suhkrut
80 g jahu

Eralda munavalged -kollastest. Vahusta munavalged suhkruga. Kui vahustamisel jäävad vahu sisse selged jooned, on vaht piisavalt tugev. Lisa ükshaaval munakollased ja mikserda edasi. Sõelu jahu munavahu peale ning sega puulusikaga ühtlaseks. Määri ahjuplaadile. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 4–6 minutit.

Toffee

200 g koort (15%)
100 g fariinsuhkrut
100g suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
1 sl võid


Pane kõik toiduained potti ja keeda paksenemiseni. Lõpus lisa või ja lase jahtuda. Määri biskviidikihtide vahele.

Šokolaadivaht

3 munakollast
100 g sulatatud tumedat šokolaadi
75 g vahukoort (35%)
3 munavalget
2 sl likööri Vana Tallinn
suhkrut
veidi piima

Sulata šokolaad veevannil. Vahusta eraldi munavalged ja vahukoor. Lisa sulatatud šokolaadile munakollane, liköör ja suhkur ning sega. Lisa šokolaadimassile pool vahukoorevahust ja pool munavalgevahust ning tempereeri. Lisa natuke piima ning kalla mass sifooni ja pane külmkappi.

Vaarikasorbett

150 g külmutatud vaarikaid
150 ml vett
sidrunimahla
1,5 sl suhkrut
0,5–1 želatiinileht

Keeda vaarikaid suhkruga, maitsesta sidrunimahlaga. Kurna läbi sõela. 1 liitri vedeliku kohta lisa 1 želatiinileht. Vala vedelik anumasse ja hoia sügavkülmas, kuni mass on täielikult jäätunud. Lase läbi jäätisemasina.

Besee

1 munavalge
40 g suhkrut
15 g metspähkleid (võib kasutada mistahes kodus leiduvaid pähkleid või seemneid – näiteks seedermänni-, seesami- või päevalilleseemneid)

Rösti pähklid ja purusta. Vahusta munavalge suhkruga tugevaks vahuks. Määri ahjuplaadile ning küpseta 90 kraadi juures 20–40 minutit. Küpsemise vahepeal puista peale pähklid.

Joogisoovitus

kodune kuum kompott
õuna-kaneelikissell